Üniversitemiz öğretim üye ve öğrencilerine açıktır. Katılım için kayıt olmak gereklidir. Kayıt için aşağıdaki linke tıklayıp Üniversitemiz Teams hesabınızla oturum açınız. Kaydolduktan sonra seminer gün ve saatinde aynı linke tıklayarak Teams üzerinden toplantıya katılabilirsiniz:
Kayıt ve katılım işlemleri hakkında detaylı bilgi almak için "Kayıt ve Katılım Sunusunu" inceleyebilirsiniz.
Özet:
VUCA kavramı; “Volatility”, “Uncertainty”, “Complexity”, “Ambiguity” kelimelerinin kısaltmasından oluşuyor. Çok hızlı değişen, kayganlık (Volatile), neredeyse emin olduğunuz durumlarda bile sizi şaşırtabilecek sonuçlar doğurabilen, kesinlikten uzak bilinmezlik (Uncertain), karar verirken dünyanın öbür ucundaki bir olayı bile göz önünde bulundurmanız gerekebilen karmaşıklık (Complex), birçok seçeneğe sahip olduğunuz ve her seçeneğin farklı sonuçları beraberinde getirdiği belirsizlik (Ambiguous) dünyasından bahsediyoruz.
Yani yeni bir dünya, yeni bir düzen?
Bilim, insanlığın belirsizlikle mücadelesidir. Tüm dünyada toplasanız ağırlığı ortalama 1 gram olan bir virüs her şeyimizi alt üst etti. Her şey sürekli bir değişim içerisinde, belki 10 yıl sonra alışacağımız bir çok şeye 2-3 ay içerisinde adapte olduk. Bu kadar hızlı değişime ayak uydurmak, bizleri biraz olsun yormaya başladı sanki. Bizler hala düne takılmış gibi düşünürken, zaman hızlıca akıp gitmektedir. Değişim, dönüşüm zamanının geldiği apaçık belli değil mi?
“Dönüşmenin” “olmak'tan” daha iyi olduğu Deleuze felsefesindeki gibi, “olan değil”, “olmakta olan” kişiler olmalıyız belki de. İşte o zaman karşımızdakini belki daha iyi anlayabiliriz. Özü keşfetmenin yolu zaten başkasını anlamaktan geçmekte olduğunu hepimiz biliyoruz. Sırf ekonomik olarak değil, toplumsal açıdan da işlevimizi koruyabilmek için sürekli öğrenme ve kendimizi yeni baştan inşa etme yeteneğine ihtiyacımız vardır.
Bu seminerde, Michelangelo’nun 87 yaşında dediği gibi “hala öğreniyorum” kavramını farklı açılardan irdeleyeceğiz.
“Ne En Güçlü Olan Tür Hayatta Kalır,
Ne de En Zeki Olan...
Değişime En Çok Adapte Olabilendir,
Hayatta Kalan!” Charles R. Darwin
Doç. Dr. Yusuf Ziya HALEFOĞLU
Ç.Ü. Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü mezunu olan Yusuf Ziya HALEFOĞLU, Yüksek lisans ve Doktorasını “İnorganik Seramik Boyaları” üzerine Kimya Anabilim Dalında yapmıştır. Halen Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik Bölümünde öğretim üyesi olarak devam etmektedir. Çukurova Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi Müdürü, Avrupa Üniversiteler Sürekli Eğitim Merkezleri (EUCEN) Yönetim Kurulu Üyesi, Türkiye Üniversiteler Sürekli Eğitim Merkezleri Konseyi Başkan Yardımcısı görevlerini sürdürmektedir. Patenti kendisine ait olan fosfor malzeme (Gün Işığı ile uyarılabilen fosforlar) ile 2016 tarihinde Birleşmiş Milletler Kalkınma Teşkilatı (UNIDO) ve TÜBİTAK’ın birlikte düzenlediği proje yarışmasında enerji verimliliği alanında Türkiye Birinciliği ve 2017 yılında Türkiye Elektronik Malzemeler İhracatçı Birliğinin TET-Ar-Ge 2017 proje yarışmasında da Türkiye birinciliği almıştır. Mesleki olarak ulusal ve uluslararası bir çok yayın yanında, İskenderiye yayınevinden çıkmış olan “Düşünce Aşk’tandır” ve “Us’lu Yaşam Yolculuğu” isimli iki deneme kitabı bulunmaktadır. Yasemin hanımla evli ve Lara isimli bir kızı vardır